Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης. Μάλιστα, εκτός απροόπτου, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το 2024 στην Αυστραλία.

Αυτό, τουλάχιστον, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, επικαλούμενος τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γεώργιο Παπακώστα, και το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρέσβης, μιλώντας σε πολυάριθμους ομογενείς, εκπροσώπους φορέων της παροικίας, στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης.

Η ανακοίνωση έγινε σε δεξίωση που δόθηκε στο Ελληνικό Κέντρο προς τιμήν του πρέσβη της Ελλάδας που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μελβούρνη.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, μίλησε διεξοδικά για την ιστορία και τη δράση της παροικίας με την Ελληνική Κοινότητα να είναι πάντοτε στην πρωτοπορία.

Από αριστερά, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γεώργιος Παπακώστας, η σύζυγός του, κ. Goha Badalyan, ο εκδότης του “Νέου Κόσμου”, Χριστόφορος Γκόγκος, και ο γενικός πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Μια συνοπτική εικόνα της ομογένειας της Μελβούρνης έδωσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Η εκδήλωση “έβγαλε και ειδήσεις”.

Πέρα από τη σύναψη Σύμβασης Ελλάδας-Αυστραλίας, πέρα από τη σημασία της για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής ομογένειας – και κυρίως της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης- σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, το 2024 αναμένεται να επισκεφθούν την Αυστραλία σημαντικοί παράγοντες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας.

“Ακόμα και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αυστραλία”, είπε ο πρέσβης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμα και σε καθιέρωση υποτροφιών για ομογενείς, αλλά και σε προγράμματα φιλοξενίας Ελλήνων νέων της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

Οι επίσκοποι κ.κ. Ευμένιος και Κυριακός με τον πρέσβη κ. Παπακώστα και τον γενικό πρόξενο κ. Κακαβελάκη.

Εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας τον πρέσβη καλωσόρισε ο επίσκοπος Κερασούντος, κ. Ευμένιος, ενώ στη δεξίωση παρευρέθηκε και ο επίσκοπος Σωζοπόλεως, κ. Κυριακός.

Εξάλλου, την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, ο επίσκοπος Σωζοπόλεως, κ. Κυριακός, εκπροσωπώντας τον σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, υποδέχθηκε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μελβούρνης τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γεώργιο Παπακώστα, και τη σύζυγό του, κ. Goha Badalyan, συνοδευόμενους από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια και συνομολογήθηκε η διάθεση αμφότερων των μερών για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης (ΕΚΜ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, πραγματοποίησε στο Ελληνικό Κέντρο, δεξίωση την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, προς τιμήν του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γεωργίου Παπακώστα.

Παραβρέθηκαν επίλεκτα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, μέλη του πολιτειακού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων ενημέρωσης. Η εκδήλωση ανέδειξε την δυναμική που γεννά μια συσπειρωμένη κοινότητα και την κοινή δέσμευση για τη διατήρηση και προώθηση των ελληνικών παραδόσεων στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Μελβούρνης.

Η εκ των αντιπροέδρων της Ελληνικής Κοινότητας, κα Ανθή Σιδηροπούλου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και επισήμανε τις ενέργειες του πρέσβη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, είπε, ανάμεσα στα άλλα: “Η επίσκεψη του κυρίου πρέσβη δεν έγινε στο πλαίσιο μιας διπλωματικής αναγκαιότητας, αλλά είναι μια αναγνώριση της σημασίας της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς ενισχύονται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικών και αυστραλιανών κοινωνιών”.

Η κα Ανθή Σιδηροπούλου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Β. Παπαστεργιάδης, υπογράμμισε τη σημασία της Διασποράς στην Αυστραλία και, ιδιαίτερα, στη Μελβούρνη. Επισήμανε το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής κοινότητας, από την άφιξη των πρώτων ελληνικών οικογενειών στην Αυστραλία, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Παπαστεργιάδης, δήλωσε: “Η Μελβούρνη αναδεικνύεται ως μια δυναμική κοσμοπολίτικη μητρόπολη, αποτελώντας ένα πρωτοποριακό παράδειγμα, προκειμένου να επιτευχθούν θετικά κοινωνικά αποτελέσματα. Αυτό το μοντέλο πολυπολιτισμού θα πρέπει να αποτελεί μέρος των διδαγμάτων σχετικά με το πώς διάφορες κοινότητες μπορούν να ενωθούν και να συνεργαστούν αρμονικά.”

Συνέχισε λέγοντας ότι “η αφήγηση αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης δεν είναι μια σταθερή ιστορία, αλλά μια δυναμική διαδρομή. Είναι μια πορεία, που χαρακτηρίζεται από πνεύμα αλλαγής και προόδου. Αυτό που μας περιμένει δεν είναι απλώς μια πόλη, αλλά ένας οραματισμός βιώσιμης ανάπτυξης και μιας ακμάζουσας κοινότητας.”

Ο κ. Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά θεμάτων που τέθηκαν στην Ελλάδα κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, υπιουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ελληνικών και αυστραλιανών πανεπιστημίων για την προώθηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και προγραμμάτων πολιτιστικής ανταλλαγής για φοιτητές, το άνοιγμα παραρτήματος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ελλάδας (ΕΟΤ) στο Ελληνικό Κέντρο και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα μας.

Ο επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος δήλωσε: “Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε τον κύριο Παπακώστα σήμερα μαζί μας. Κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των διπλωματικών σχέσεων και στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Οι ψυχές μας είναι ενωμένες. Οι καρδιές μας χτυπούν το ίδιο. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό λιθαράκι για τις επόμενες γενιές”.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ανέφερε: “Η Μελβούρνη, εκτός από το γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη του Κόσμου, διαθέτει μια υψηλά σεβαστή ελληνική κοινότητα, η οποία έχει επιτύχει εντυπωσιακά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τα επιτεύγματα αυτά, υπάρχει μια δικαιολογημένη αίσθηση αισιοδοξίας όταν στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον. Τα θεμέλια είναι εύρωστα και σταθερά για μελλοντικές προσπάθειες.”

Στην ομιλία του, ο κ. Γεώργιος Παπακώστας υπογράμμισε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, λέγοντας: “Οι δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών είναι στέρεοι και συνεχώς αναπτύσσονται. Η Διασπορά δρα ως γέφυρα σύνδεσης με την πατρίδα μας.”

Ο κ. Παπακώστας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή και την εκδήλωση προς τιμήν του, εκφράζοντας επίσης τον θαυμασμό του για τα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία διακοσμούν το κτίριο της ΕΚΜ, καθώς επίσης και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κοινότητα.

Μια τιμητική πλακέτα δόθηκε στον πρέσβη, για την επίσκεψή του στο Ελληνικό Κέντρο και τις σημαντικές συνεισφορές του στην ελληνική Διασπορά.