Δευτέρα, 14/10/2024
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Πόντος: Αναστορώ κ’ αροθυμώ. 1923-2023 – 100 χρόνια από τον ξεριζωμό

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 24 Σεπτεμβρίου 2023, 9:59 πμ

Να δώσουν στη μνήμη τα βήματα από τον ποντιακό χορό ομάλ’ κυκλώνοντας το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο 100 χρόνια μετά τη Συνθήκης της Λοζάνης που έβαλε τίτλους τέλους στην παρουσία των Ελλήνων σε Πόντο και Μικρασία και σηματοδότησε την άφιξη των προσφύγων σε νέα χώματα.

Αυτό ήταν το κάλεσμα που έγινε το βράδυ της Τετάρτης από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης (Κέντρο Πολιτισμού), σε μια πόλη που φέρει περήφανα τον τίτλο της «προσφυγομάνας».

Η εκδήλωση «Αναστορώ κ’ αροθυμώ. 1923-2023, 100 χρόνια από τον ξεριζωμό» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Παραλία, πίσω από το Βασιλικό Θέατρο, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Ουσιαστικά ήταν μια συναυλία μνήμης στην οποία εμφανίστηκαν οι: Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Κώστας Ζώης (νταούλι-κρουστά), Άκης Γεωργιάδης (πλήκτρα).

«Ήρθαμε να γεμίσουμε με ήχους ποντιακής μουσικής το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο. Για να θυμηθούμε, για να μην λησμονούμε, αλλά με μια διάθεση χαράς γιατί για μια ακόμα φορά οι Πόντιοι στην πολύπαθη ιστορία τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να ανασυγκροτηθούν και να δημιουργήσουν και πάλι από την αρχή» δήλωσε στο OPEN ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Και τελικά δεν ήταν μόνο το ομάλ’ αυτό που κυριάρχησε, ούτε μόνο αυτοί που πήγαν με… σκοπό. Η μουσική και χορευτική παράδοση των ξεριζωμένων Ποντίων ένωσε στον κύκλο δεκάδες.

Ήταν όμως και οι μαρτυρίες, όπως αυτή που ανέφερε η Βασιλική Κατσουπάκη, καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η οποία είχε και τη μουσική επιμέλεια. «Τι να σας λέω… Εμείς όταν ξεκινήσαμε να φεύγουμε για την Ελλάδα, τόσο σασυρεμένοι ήμασταν, τίποτα να πάρω μαζί μου δεν σκέφτηκα. Την εικόνα είπε να πάρω  και τα άγια λείψανα, να μας προστατεύσουν στους δρόμους, και με εκείνα ήρθαμε» είναι η καταγεγραμμένη μαρτυρία μιας Πόντιας.

Η Βασιλική Κατσουπάκη διάβασε ακόμα αποσπάσματα από την «Καμπάνα του Πόντου»¹ του Φίλωνα Κτενίδη και έκλεισε με ένα απόσπασμα από το έργο του Δημήτρη Ψαθά Η γη του Πόντου, στο οποίο ο συγγραφέας λέει: «Να ρίξουμε το πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε».

πηγη: pontosnews.gr