Ρητορική «σοκ και δέος» επιχειρεί στο Κυπριακό ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας.
Άγκυρα και ψευδοκράτος επιμένουν και θα συνεχίσουν να επιμένουν στην πολιτική της αδιαλλαξίας. Θα συνεχίσουν και τις απειλές και τις προσπάθειες να δικαιολογήσουν την κατοχή.
Στόχος πλέον είναι η αλλαγή του στάτους κβο και αυτό είναι σαφές. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αναζητούν εναγωνίως μία αναγνώριση.
Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό θα αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης στην διπλωματική ατζέντα της Άγκυρας. Είτε με Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας, είτε κάποιος άλλος.
Την ίδια στιγμή ο Ερσίν Τατάρ επιχειρεί αξιοποιήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σε επικίνδυνους παραλληλισμούς.
Ένα μικρό λάθος
«Ένα μικρό λάθος μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε μια νέα Γάζα», ήταν άλλωστε ο τίτλος της εφημερίδας Telegraph σε συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη.
Στις εν λόγω δηλώσεις που έγιναν ενόψει και της συνάντησής που επρόκειτο να έχει ο Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι το νησί ζει υπό τον φόβο μιας «μικρής έξαρσης» και η «λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση».
«Μια μικρή έξαρση στο διαιρεμένο νησί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση παρόμοια με αυτές στη Γάζα και την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Τατάρ.
Ενώ φρόντισε και να προειδοποιήσει πως «αν πυροβολήσεις έναν Τούρκο στρατιώτη θα έχεις 10.000 στρατιώτες στο έδαφος».
Αυτό που δεν είπε, είναι ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να πυροβολήσει έναν τούρκο στρατιώτη.
«Οι τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι»
«Όλοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά. Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό στην Ουκρανία» ισχυρίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Μιλώντας για το Κυπριακό επανέλαβε δε τη θέση του ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο». «Η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών στην οποία η “ΤΔΒΚ” θα γίνει αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος».
Φυσικό η κυπριακή κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τις εν λόγω δηλώσεις, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου να δηλώνει στο «Φιλελεύθερο», ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι ανεπίτρεπτες και ιδίως μεσούσης της προσπάθειας στο Κυπριακό».
Έμφαση στην προσπάθεια για επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό δίνει και η Αθήνα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει επανειλημμένα ότι θα προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί.
Προς το παρόν πάντως παραμένουμε στο αδιέξοδο και στην στασιμότητα, έστω και αν φαινομενικά καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να υπάρξει κινητικότητα.