Με πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά τα «κόκκινα δάνεια». Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 158, κατά 139.
Eπί της αρχής του νομοσχεδίου, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Όλες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Ειδικότερα σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν:
Υπέρ της αρχής: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10
Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Άρθρο 89: «Ναι» 158, ‘Όχι» 139
Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Υπουργική τροπολογία: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, την λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια οι οποίες αφορούν:
- Πρώτον, τους ευάλωτους δανειολήπτες αφού καθίσταται υποχρεωτικό οι τράπεζες να αποδεχτούν την ρύθμιση, κάτι πολύ σημαντικό διότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό μόνο για φορείς του Δημοσίου
- Δεύτερον, την βελτίωση του αλγόριθμου για όλους τους δανειολήπτες (όχι μόνο για τους ευάλωτους)
- Τρίτον, τους κανόνες πληροφόρησης των services, κάτι που μας αναβαθμίζει σημαντικά «διότι όντως μέχρι σήμερα ήμασταν πάρα πολύ πίσω», όπως είπε.
«Αυτά είναι τρία πολύ θετικά μέτρα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν και άλλα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει, αλλά ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ο πρώτος που έχει λειτουργήσει, αφού έχουν γίνει 5.000 ρυθμίσεις, όταν με τον προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 2500 ρυθμίσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί και τώρα επεκτείνεται κι άλλο. Πρώτη φορά βλέπουμε ένα εργαλείο που αρχίζει και λειτουργεί, πρέπει να το υποστηρίξουμε να το διευρύνουμε και να συζητήσουμε και ότι περαιτέρω μπορεί να γίνει» υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς κλείνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ολομέλεια διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.