Σήμερα οι αγρότες της Λάρισας αναμένεται να αποφασίσουν για την συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Στις 12:00 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα στο επιμελητήριο Σερρών θα κάνουν σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις αγρότες των Σερρών, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Έβρου.

Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, διαμηνύει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και διαμηνύουν πως «δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο».

Προς το παρόν πάντως, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ στα μπλόκα έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία πιο ήπια, προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και η άλλη προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο στην Αθήνα.

Το αγροτικό μπλόκο της Θεσσαλίας, σκληραίνει την στάση του ενώ από την άλλη σε μπλόκα της Μακεδονίας σκέφτονται αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Μάλιστα, αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εισέλθουν. Είχε προηγηθεί η κατάληψη του κτηρίου στην ζώνη ενεργούς πολεοδομίας στην Κοζάνη.

Σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν οι αγρότες και χθες, ενώ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, στην απογευματινή συνέλευση εν αναμονή πάντως της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική.

Στη Βόρεια Ελλάδα, στις μεθοριακές περιοχές αγροτες έχουν πάρει «θέσεις μάχης» με τα τρακτέρ τους και απειλούν να μπλοκάρουν στα τελωνεία τις διελεύσεις των φορτηγών. Ήδη ‘έχουν πραταχθεί και έχουν προχωρήσει και σε συμβλικές κινητοποιήσεις, στα τελωνεία Νίκης, Ευζώνων, Κήπων και Καστανεών.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των αγροτών προτείνοντας 7 μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια, προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων η Ευρώπη

Στα μπλόκα επιστρέφουν οι αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι Γάλλοι βγαίνουν ξανά με τα τρακτέρ στους δρόμους ενώ σε Πολωνία και Ισπανία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τα μπλόκα να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στην Ινδία, όπου σημειώθηκαν και σοβαρά επεισόδια σε συγκρούσεις αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις.