191
Αυτή τη φορά, ασχολήθηκε με τον Πρωταγόρα, “τον αδικημένο σε σχέση με το Δημόκριτο, Θράκα Φιλόσοφο…” και απ’ ότι φαίνεται πετυχαίνει να εκλαϊκεύσει χωρίς να αποδομήσει το νόημα και τη σημασία του λόγου.
Θανάσης Μουσόπουλος – Ενα όνομα συνυφασμένο με τη Θράκη, τον πολιτισμό της, την ιστορία της σε επίπεδο συγγραφής, ποίησης, λογοτεχνίας.
Με το ανήσυχο πνεύμα του, τη μοναχική πολλές φορές πορεία του, τον όρκο που έδωσε ο άνθρωπος του πνεύματος στη Θράκη, ο Φιλόλογος, Συγγραφέας, Ποιητής και Λογοτέχνης Θανάσης Μουσόπουλος, προσέγγισε πολλές πτυχές της Αρχαίας Θράκης, αλλά και του νεοελληνικού πολιτισμού.
Ποτέ δεν στάθηκε στα επίπλαστα. Στα επιφανειακά. Πάντα ήταν διεισδυτικός, σκωπτικός, και ανέλυε όλα όσα μπορούσε ο απλός αναγνώστης να αντιληφθεί για τον αρχαίο θρακικό πολιτισμό.
Οπως και ο ίδιος αναφέρει στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο “ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΒΔΗΡΙΤΗ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ”, που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις “Τελεία+Πάυλα”: “η αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη με συγκινούσε ιδιαίτερα. Στις πανεπιστημιακές μου σπουδές κράτησαν κυρίαρχο ρόλο. Αυτό φάνηκε και από τις πρώτες δημοσιεύσεις και εκδόσεις μου.”
Η αναζήτηση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην εισαγωγή του συγγραφέα για το νέο του πόνημα:
“Την περίοδο που συνέταξα και δημοσίευσα το πρώτο μου έργο «Επίδραση των Ιδεών του Νίτσε στην Ελληνική διανόηση και η υπέρβασή τους από τον Καζαντζάκη» (1972), ασχολήθηκα με τον Πυθαγόρα («Η λειτουργία του συμβόλου στη σκέψη του Πυθαγόρα» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του 1974 «Τρεις Σπουδές»), με τον Ξενοφάνη («Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος – ο Ανθρωπιστής και ο Διαφωτιστής» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» τ. 31/1974, ενώ κυκλοφόρησε το 1975 σε Ανάτυπο). Το 1975 στο
περιοδικό «Νέα Σύνορα» δημοσίευσα το φιλοσοφικό δοκίμιο «Νίτσε και Πλατωνισμός» (τ. 43-45, σελ. 146-150).
Το διάστημα 1972 – 73, για ένα εξάμηνο υπηρετούσα τη θητεία μου στην Αεροπορία της Καλαμάτας. Η πόλη αυτή διαθέτει μια πλούσια Δημόσια Βιβλιοθήκη, στην οποία πέρασε πάμπολλες ώρες. Βρήκα τυχαία το βιβλίο του Ευσεβίου Παμφίλου «Προπαρασκευαί Ευαγγελικαί» που ανάμεσα στα άλλα περιέχεται το έργο Ψευδο-Πλουτάρχου «Στρωματείς».
Μετέφρασα στα νεοελληνικά από τα αρχαία και τη λατινική μετάφραση τα σχετικά με αρχαίους φιλοσόφους (από Θαλή έως Διογένη Απολλωνιάτη). Μεταφράσεις και σχόλια είναι αδημοσίευτα εδώ και πενήντα τόσα χρόνια…
Από την αφετηρία της ενασχόλησής μου με την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως τις μέρες μας καταπιάστηκα ποικιλότροπα. Μόνο μέσα στο 2023 μπορώ να απαριθμήσω τα μαθήματά μου στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και στον Πολιτιστικό Eπιστημονικό Σύλλογο ‘Η Τέχνη του Ζην’, που περιλαμβάνουν την ενασχόληση με τους Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Δημόκριτο και Πρωταγόρα.
Στις 11 Μαΐου 2023, στα πλαίσια των Ελευθερίων στην Κομοτηνή σε συνεργασία με το ΣΔΕ Κομοτηνής επιμελήθηκα και παρουσίασα το θέμα «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς μιλούν για τη Θράκη». Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί μάθημα στα τμήματα του ΣΔΕ Κομοτηνής με θέμα «Όμηρος, Πόλεμος και Ειρήνη». Επιπλέον, στον νέο τόμο του Νίκου Καμπάνη που παρουσιάζει και μεταφράζει τη ραψωδία ι΄ της Οδύσσειας περιέχεται το άρθρο μου «Θράκη και Όμηρος». Επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ που οργανώνει ο ΠΕΣ ‘Η Τέχνη του Ζην’
εισηγούμαι το θέμα: «Η Ευεστώ – Βαθμίδες ευδαιμονίας στον Δημόκριτο τον Αβδηρίτη».
Ασχολούμενος με τον Πρωταγόρα τον Αβδηρίτη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι κάπως «αδικημένος» σε σχέση με τον
Δημόκριτο, και γενικότερα και όσο αφορά τη δική μου ενασχόληση με το έργο του. Στο κείμενο αυτό θα επιχειρήσω να παρουσιάσω τις σημαντικότερες πλευρές του πρωταγόρειου έργου, αφού στο πρώτο κεφάλαιο αναφερθώ στην προσωκρατική φιλοσοφία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ξάνθη, 9 Ιουνίου 2023